Další (dobré) zprávy ze života historiků…

DSC_0790_010

Po malé odmlce zasílám nějaké komentáře k soutěžím, kterých se zúčastnila naše parta dědků létajících historiky.

První soutěž se konala 5.6. v Lanškrouně. S Láďou Horákem jsme vyrazili již v pátek odpoledne, cesta byla tentokrát bez problémů. Navečer jsme zaparkovali v Sázavě (poblíž Lanškrouna), kde se soutěž konala. Na místě jsme zjistili, že v době soutěže probíhá i pouť a ženský fotbalový turnaj (v našem věku už jen pastva pro oči mezi starty). Jídla a piva bylo dost, místní pořadatelé rožnili kýtu (výbornou) a další pamlsky jako kuřata, klobásy a pod. Dobře jsme zapadli mezi ně, na družbu se pilo pivo a Praděd v dostatečném množství, takže se nám ještě ráno lepily prsty ke kniplům vysílačů.

V sobotu ráno se projevilo, že už přece jenom máme svůj věk. Láďa rozbalil Texaco a zjistil, že má spojky křídel v Hořicích. Zburcoval kamaráda Lojzu Hrabáčka, který narychlo nějaké spojky vyrobil, takže  se náš borec mohl soutěže zúčastnit. Jenomže kalich hořkosti nebyl dopit, protože po startu Texaco skončilo po několika divných obratech v pšenici (naštěstí). Zdrojem neposlušnosti bylo směrovkové servo, které mu „zamrzlo“ a opět trn z paty tahal Lojzík, který dodal nové. Po výměně serva bylo všechno OK, jenomže  mezi tím soutěž skončila. Ráno dorazili i další naši dva hráči – Luboš Režný s Martinem Mádlem.

Takže konečně také o tom jak proběhlo létání – já jsem začal ráno ARC a OPEN. Na větroně jsem pospíchal, takže jsem „mydlil“ jeden start za druhým, abych měl čas na OPEN a TEXACO, takže výsledek nebyl nijak ohromující. Ráno to ještě moc nenosilo, takže celkově jsem skončil čtvrtý. Zvítězil Vláďa Kostečka, za ním byli dva modely Lojzy Hrabáčka (Marabut, Ballestruco). V kategorii Open jsem létal s Konekererem 2x maxo, jeden start za 585, což vydalo na 4.místo, ale v té partě vlčáků si toho docela cením.

V kategorii Texaco jsme zalétali čtyři závodníci maxa. Martin se stále pere s motorem. Když to naladí je to dobré, až vynikající, ale ten motor je jak náladová ženská, když nechce tak nedá. V rozlétávání to nakonec dopadlo takto : Jarda Macháčků to vzdal, až se prý bude létat o Porsche, tak se rád zúčastní. Jarda Netáhlů měl nějaké potíže s radiem, tak to také vzdal a tak jsme si to rozdali s Lubošem. Já letěl také hlavně ze zvědavosti jestli mám na PB2 s Kerswapem. Tentokrát jsem neměl. Luboš mně převálcoval časem 1030 sec, já letěl 916 sec.

Druhý den jsme se ráno přesunuli do Olomouce. Za úmorného vedra se začalo létat, termiky bylo dostatek a tak se dopoledne létaly maxa. Asi v 11 hodin se to tak přehřálo, že termika usnula a dalo to docela fušku něco vyčmuchat. Já jsem zalétal maxa a se mnou Jarda Netahlů, takže jsme spolu postoupili do rozlétávání. Vzhledem k tomu, že jsme toho měli oba dost, tak jsme si s Jarou hodili minci a já skončil losem na druhé místě. I Láďa Horáků létal dobře. Letěl maxo a další starty o něco málo pod, tak si myslím, že mohl být na 3. až 4. místě. Nikde jsem zatím nenarazil na výsledovku,  umístění je odhad.

Takže tato mise byla velice úspěšná, trochu mně mrzí, že jsem to odlétal s érem jehož nejsem stavitelem. Je to dítě Honzy Týce, kterému se Kerswap omrzel, tak jsem ho koupil, hlavně z toho důvodu, že já nedovedu stavět lehké stroje. Strojařina mně naučila, že je lepší  více vyztužit, aby to vydrželo, takže moje Texaca mají váhu ke 4 kg. Přes zimu jsem chtěl něco lehčího postavit, ale času je pořád málo a tady to bylo hotové a zalétané. Díky Honzo.

Poslední výprava byla 19.7. na Mělník, kde se začala létat liga důchodců. Byli jsme zvědaví, co se tam na důchodce připravuje a tak vyjel mančaft, Láďa Horák s P30 a ARC, Jarda Vrabec s ARC a já s ARC a RCVS. Na místě jsme zjistili, že to bude pro nás to pravé ořechové. Každý může startovat kdy chce, jak chce, jenom to musí stihnout do stanoveného času konce soutěže a hlavně v RCVS se s modelem netříská na cíl, kvůli bodům za přistání (hodnotí se pouze letový čas).

Již od rána bylo úmorné vedro a opět z rána dost termiky, která kolem 12 hod „chcípla“.  Ráno jsem vytáhl Hyperiona, na kterého si stále zvykám. Nevím jestli učí on létat mně a nebo já jeho, ale tentokrát po vzájemném porozumění jsme ulétli dvě maxa a jedno skoro, takže to zatím dalo první místo, na paty mně šlapal Láďa Horák a za ním skončil Jarda Vrabec Ve volných modelech zvítězil Láďa Horák s P30. V kategorii RCVS nás vyškolil Vašek Kalhous, druhý byl Honza Zelenka, já skončil třetí, protože termika byla zrovna na obědě. Je to docela zajímavě pojaté (opravdu dědkosoutěž) a tak se těšíme na další kolo.

Takže celkově vzato, opět úspěchy a uvidíme co nás potká na celostátním setkání historiků doma.

Zdraví Jarda Váge.