Mistrovství ČR historiků

Bomber_640

Zde přináším krátký postřeh z MR historiků.

Dne 26.8. až 27.8. jsme se v malé hořické partě tří členů fandících historickým modelům vypravili do Mělníka na Mistrovství ČR. Škoda, že se nezúčastnili i další naši reprezentanti Míra Číp, Jirka Voborník a Martin Mádle. Mohli tak přispět k vyššímu počtu účastníků na MR, která se mně zdála o něco slabší proti jiným rokům.

První den jsme zahájili naše lety a celkově se zadařilo, neboť Luboš Režný skočil na bednu pro druhé místo v kategorii 1/2A Texaco. Já jsem se s větroněm Aloš 6, po zabitém prvním letu nakonec dostal do rozlétávání. Protože bylo to pravé letní počasí, tak bylo dost nalétaných maxim. Nakonec nás v rozlétávání bylo osm. Byl jsem trochu nervozní, prošvihnul jsem jeden pěkný stoupák a bylo z toho nakonec páté místo z 23 účastníků.

Mezitím jsem si ještě odlétal s Láďou Horákem kategorii ELOT. Já jsem přes zimu postavil nelétající stroj Comet, podle toho to také dopadlo. Skončil jsem na 17. místě, Láďa Horák na 15. místě z 20ti letců. Druhý den, opět za horkého letního počasí jsme odlétali kategorii Texaco, ale byl to již větrnější den než sobota, takže stoupáky nám odfoukával vítr a byl docela problém se v nich udržet. Nicméně nakonec jsem skončil na 3.místě. Bylo to místo zaplacené krví, protože na poslední start jsem si při doplňování paliva strčil prsty do vrtule (abych měl jistotu, že se točí a točila ! ). Luboš létal s PB a Láďa s Lanzo Bomberem. Umístění přesně nevím, na výsledovkách z MR je 2x uvedeno 1/2 Texaco a velké Texaco se někam ztratilo, ale co si tak pamatuji létalo nás asi 7 ks a kluci se umístili asi na 4 a 5. místě, ale toto pořadí je bez záruky. Luboš Režný si ještě odletěl kategorii ALOT a skončil na pěkném pátém místě.

Celkově bych tu naši pidivýpravu hodnotil jako úspěšnou a uvidíme co se bude dít za rok. Fotky najdete asi na webu SAM 95. Míra Dvořáček, coby spolupořadatel soutěže fotil jak o život, fotil i Honza Kypta, tak snad nám svoje fotopostřehy ukážou.

Všechny zdraví Jarda Vagenknecht