Historici, RCVS a další soutěže

received_474987683065566

Vážení přátelé, z časových důvodů jsem se trochu odmlčel, teď to napravuji a chtěl bych informovat o soutěžích, kterých se zúčastnila naše parta dědků a jeden junior Matěj Juríčků, který vzešel z našeho kroužku a činí se, a šlape nám pěkně na  paty, ale jsem jenom rád a doufám, že nezůstane jenom u jednoho kousku. Pár kluků z kroužku má ambice a věřím, až se to naučí, a my budeme mít zdatné nástupce.

Takže nejdříve co se děje v kategorii RCVS.  Vzhledem k tomu, že máme málo natrénováno, tak nemůžeme pomýšlet na nějaké velké úspěchy, protože ti vlčáci co nás porážejí, mají před soutěží nalétáno třeba 30 – 50 letů, ne-li víc a my s těmi 5 – 10 skoky to jaksi nemáme tak v ruce, ale o to větší radost, když nejsme poslední. Spíše ta naše parta létá pro radost nejen z létání, ale i setkání povídání a žertování s kamarády, kteří jsou stejně postižení.

27. dubna  jsme se zúčastnili soutěže v Podhořanech. Celkem létalo 21 závodníků. Tady se mírně zadařilo. Na 9.místě jsem skončil já (Jarda), 15.místo Matěj Juríčků, 17. Luboš Režný, 19. Míra Prachař.

25. května další soutěž v Podhořanech, kde to zachraňoval náš junior Matěj Juríčků 18.místem, já jsem ukořistil 28.místo a Míra Prachař 31.místo ze 34 závodníků.

15. června se měla odlétat soutěž u nás, ale pro nezpůsobilý terén jsem soutěž zrušil. Chtěl bych poděkovat kamarádům z Podhořan, kteří nabídli svoje letiště, jako náhradu s tím, že se u nich tato soutěž odlétá po hlavičkou LMK Hořice, ale přece jenom mně odradila vzdálenost 50 km, vše stěhovat do Podhořan a co když něco zapomenu? Do Hořic je 5 km – 10 minut času, takže snad v září se to povede napravit.

received_474987683065566

Vyvrcholením našeho závodění bylo Mistrovství ČR v  České Třebové dne 4. srpna. Celkem létalo 35 seniorů.

mcr_rcvs_technika

mcr_rcvs_parkoviste

Já jsem si „hodil“ 2 x záda, takže z toho bylo 23. místo, ale i kdybych za ta nepovedená přistání teoreticky nasbíral 150 bodů. tak by to dalo zhruba na 16.místo. Míra Prachař na tom byl podobně a skončil na 29.místě. Ten samý problém, při přistání to víc fouklo a rozpočet na přistání byl k ničemu. Stále chybí ten pravidelný trening za každého počasí, v podvečer, kdy se to ani nehne se to létá snadno, ale na závodech?

mcr_rcvs_pocasi

Leckdy si příroda zalaškuje, vítr 5 – 8 m/sec, sem tam nějaký náraz a teď honem co s tím. Většinou už nic a je po ptákách, tedy po bodech za přistání.

mcr_rcvs_juricek mcr_rcvs_juniori

Takže to opět zachraňoval Matěj, který v juniorech skončil na 3.místě a odvezl si pohár.

Celkově to s námi není až tak špatné, neboť v celostátním žebříčku je zapsáno celkem 130 závodníků, nevím kolik se jich aktivně zúčastňuje soutěží, ale zatím bez rozdílů kategorií  to za nás táhne Matěj na 26.místě, já jsem na 31.místě, Míra Prachař na 34.místě, Luboš Režný 48.místo, Láďa Horák 50. místo.

Teď v době prázdnin se zúčastňujeme i Ligy důchodců, kterou pořádá LMK Mělník, jako ředitel funguje ing. Ivan Šebánek. Létají se kategorie ARC, Elektroruber, minutka (mělnická specialita) a RCVS, ale upravená pro modeláře, kteří se svými modely neradi třískají. Nepřistává se na bod, pouze si musí závodník hlídat čas a přistát ve stanoveném čase ( 300 sec.).

melnik_1

Cesta na Mělník je v současné době utrpení, spousta uzavírek, tím pádem objížděk, takže na první kolo jsme dojeli se zpožděním a nestíhali jsme všechno odlétat dle svých představ. V prvním kole zazářil Láďa Horák v minutce kde zvítězil a 3.místo obsadil Jirka Buček. V kategorii historických větroňů ARC  od nás uspěl Jarda Vrabec, který s Luňákem byl na 3.místě já jsem byl na 4.místě. V kategorii RCVS to zachraňoval Láďa Horák, který byl druhý, Já jsem byl v časovém presu a zalétl jsem jenom 53 vteřin a to bylo všechno, takže suveréně poslední.

melnik_2

melnik_3

Ve druhém kole ligy se to zase trochu vylepšilo, ale i  pohoršilo, ale pořád je naší jedničkou Láďa Horák v minutce, kde opět zvítězil. Polepšil si Jirka Buček druhým místem. V kategorii ARC se to nějak zvrtlo a Jarda Vrabec skončil až osmý, já jsem ho hned následoval a zalétal 9. místo. Až doma jsem přišel na to, že mám vytrženou páčku na směrovce a přestože se servo snažilo, tak směrovka měla výchylky tak 30 %. Bylo mně to divné, ale chytré hlavy prohlašovaly, že je to rozbité a turbulentní, tak jsem tomu nevěnoval až takovou pozornost a nadával jsem na přírodu (přírodo, omlouvám se). Trochu jsem to spravil 3.místem v RCVS, 6. – 7. místo utrhnul Láďa Horák, dělil se o něj s Vladislavem Plichtou z Mnichova Hradiště, který se přijel pochlubit s větroněm pro kategorii RES. Snažila se i Vendulka Plichtová, kterou jsem znal z naší mládežnické kategorie RCEŽ 15. Takže ta hořická specialita přece jenom nese svoje ovoce a z této kategorie se mládežníci začínají objevovat i jinde. Zaplať pánbůh, dře to, ale jde to.

Tak to je asi všechno, zdravím všechny příznivce LMK Hořice a samozřejmě i ty, kteří u tohoto elaborátu vydrží a dočtou až do konce. A protože do konce roku máme ještě pár pěkných (doufám) dnů před sebou tak všem přeji hodně zdraví, pevné nervy a úspěchy na soutěžích.

Zdraví Jarda Vagenknecht