Soutěže historiků, září-říjen 2016

cimg1101_01

Hořičtí modeláři – sbor modelářů, kteří létají s historiky – se v tomto období zúčastnili tří soutěží a to v Litomyšli, Lipencích a doma v Hořicích. Sice jsme v některých kategoriích, hlavně Texacu obsazovali přední místa, ale mám z toho smíšené pocity.

V Texacu nějak ubývá konkurence a tak se na bedně střídají jenom naši borci, Láďa Horák, Martin Mádle, Luboš Režný a já, Jarda Vagenknecht. I když se umisťujeme relativně dobře, chybí konkurence a tím jsou naše úspěchy devalvovány. V podstatě stačí jeden,byť mizerný start, a je z toho diplom. Ale tolik netěší.

Nevím kde je příčina. Faktem je, že opatřovat si kvalitní palivo je čím dál složitější, motorů si myslím je mezi námi dost, ale to ladění a vymýšlení fint, jak ho donutit k časům chodu tak kolem 6 – 7 minut je také někdy na palici. Soutěžní létání se pomalu přesouvá na elektropohon. Asi je to tím, že je jednodušší ten pohon sestavit a pokud je dobrá a nabitá baterka, tak určitě éro poletí. Vidím, že v kategorii Elot i Alot se objevuje čím dál více soutěžících, kteří se samozřejmě honí za výkony. Leckdo nemá ani takový výkon motoru doma v mopedu, jakým

pohání model vzhůru k nebesům na hranici viditelnosti. Je faktem, že se zúčastňuje více soutěžících a když se podaří zaletět třeba páté místo, neřku-li postavit se na bednu, tak je ten pocit lepší, že jsem to natřel dalším 10 lidem za mnou.

Takže závěrem. Hořičtí létali dobře, úspěchy jsou a doufám, že ta naše parta ještě nějaký čas vydrží.

Zde přikládám výsledkovou listinu z naší soutěže 8.10.2016:  Vysledky_historici_8-10-2016.pdf

Jarda Vage