Komentář k našim testovacím soutěžím pro mládež (Pravidla soutěže)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

V našem klubu LMK Hořice máme v kroužku několik žáků, které se snažíme zasvětit do kouzla modelařiny a vychovat si zdatné nástupce. Kroužek mládeže úspěšně pracuje i díky podpoře ze strany DDM Hořice, který nám poskytuje zázemí i finanční podporu. Samozřejmě se s žáky věnujeme i stavbě různých modelů, ale co je důležité, musíme je také s těmito modely naučit létat. Přece nemá smysl, aby postavené modely visely jako dekorace někde u u stropu dílny a nebo to ti kluci rozbili hned při prvním startu.

Protože ubývá ploch pro volné létání a navíc v našem klubu létá 90 % modelářů s RC modely, tak jsme se zaměřili na tuto oblast činnosti. Začali jsme s větroni, ale protože starty na gumicuku byly pro žáčky dost tvrdý oříšek, vyřešili jsme to stavbou jednoduchých elektrovětroňů. Hlavním důvodem byl jejich pomalý let, kdy byla vždycky možnost rychlého zásahu instruktora při krizové situaci. Další dobrou myšlenkou bylo propojit vysílače kabelem instruktor-žák. Zvládli jsme tak spoustu krizových situací a zachránili modely před zkázou. Začátečníkům jsme na motor vytáhli model někde kolem 100 m výšky, přepnuli řízení na žáčka a ten si v klidu zkoušel zatáčky a vlnky, pokud bylo trochu větrno, tak se i poprat s větrem.

Pak nás napadla další myšlenka. Proč létat doma za stodolou bez nějaké větší motivace mladých. Protože kluci jsou i soutěživí, rádi se při létání navzájem hecovali kdo z koho na to má, aby kamaráda “podrtil“. Tak nás, instruktory, napadlo, proč pro ně nevymyslet nějakou jednoduchou soutěž s již postavenými modely a učit mladé závodit. Vypěstovat v nich smysl pro fair play, a pokud by se někdo chytil na naši předhozenou návnadu, tak poznat i práci v jiných klubech a instruktoři by si mohli i vyměnit zkušenosti.

Proto jsme vymysleli dvě testovací soutěže s jednoduchými pravidly, s možností létání téměř s čímkoliv. Jedinou výjimku pro soutěž jsme stanovili, že se nebude létat s kompozitovými modely. Je mně jasné, že by se určitě někdo našel, kdo by motorizoval kompozitové házedlo nebo něco podobného, ale tím by ostatní děti s těmi „dřeváky“ postavenými v kroužku neměly šanci a jenom by je to odradilo. Uspořádali jsme první testovací soutěž a zájem o ní projevili i v MK Mnichovo Hradiště. Po odlétání soutěže nás, instruktory z LMK Hořice, lehce šimralo pod pupkem, neboť kamarádi z Hradiště nám to pochválili s tím, že je to dobrá myšlenka a konečně se také něco vymyslelo pro děti. Na frak jsme tak dali těm škarohídům kteří říkali “ děti na to jsou malé, to nezvádnou a pod.“.

Velký omyl, hned na první soutěži všichni zvládli všechno, i když někdy s problémy. Za to my pořadatelé jsme se nesmírně bavili při těch krkolomných výkonech. Obzvláště bych chtěl poděkovat hradištským, kteří jak se říká chytli na první našlápnutí a že tedy uspořádají také tuto soutěž u nich. Opět to bylo s velkým úspěchem, pak následovala 2.testovací soutěž u nás. 17.září další v Hradišti, kde jsme se dohodli i na tom, že závody vyhodnotíme za celý rok i jako pohárovou soutěž. Trochu jsme se my hořičáci zastyděli za ceny na prvních místech, protože u nás se to odbylo “sety“ hořických trubiček, kdežto v Hradišti dostali soutěžící za první místa stavebnice modelů a za celkové létání v ročníku 2017 i krásné diplomy a poháry, což určitě žáčky povzbudilo a motivovalo k další práci.

Závěrem mohu jen konstatovat – škoda, že nás není více, neboť na dosavadních soutěžích létalo 7 – 9 žáčků. Nevěřím, že v okolních klubech nejsou nějací mladí do 15ti let, kteří by si rádi zkusili létání s RC modelem. Je to sice náročnější kategorie na peníze, ale naše kluby vše osadily levnými věcmi z Číny a problémy nebyly. Použili jsem i různé bazarové věci a kluci si tak dokázali osadit elektrovětroň cca za 500,- Kč. Ani s RC soupravami nebyl až takový problém. Na trhu jsme objevili od Hitecu soupravu 2,4 GHz LITE 4, která s přijímačem stojí 1.600,- Kč. Navíc si myslím, alespoň z naší zkušenosti, že téměř v každé modelářské rodině se něco RC najde a klukovi se to
dá na chvíli půjčit.

Po absolvování čtyř soutěží jsme udělali malé změny v pravidlech , doufám že ku prospěchu věci. Z dosavadního průběhu a postřehů z těchto soutěží mám pocit, že jsme to vzali za správný konec. Pro příští rok mám jediné přání, aby se nás sešlo více. Co na to kluby v Hradci Králové, Kopidlně, Nové Pace, Liberci, Mladé Boleslavi a další z okolí. Příští rok chceme uspořádat opět dvě soutěže v Hořicích (jsou zapsány v kalendáři soutěží KLeM mezi „Ostatními“), zajisté uspořádají další dvě v MK Mnichovo Hradiště. Přijeďte si to vyzkoušet a případně nám sdělit vaše názory.

Zde jsou jako příloha pravidla pro tuto soutěž pro rok 2018. Pravidla pro EŽ 15 2018

Všechny příznivce RC létání zdraví Jarda Vagenknecht