Soutěž historických modelů 6.10.2018

CIMG1861

V sobotu 6.10.2018 jsme odlétali soutěž historických radiem řízených modelů. Bylo krásné, až překrásné babí léto, takže se létalo při teplotě 18 st.C, na sluníčku bylo i více. Vítr slabý, mezi 2 – 4 m/sec.

Překvapila mě poměrně malá účast ve vypsaných kategoriích, kromě větroňů (ARC), kde se nás zúčastnilo 8 ks, ostatní kategorie byly obsazeny cca po 4 modelech. Čekal jsem větší účast v elektrách (Alot, Elot), protože to bývají dost obsazované kategorie. Upadá zájem o modely se spalovacím motorem, ať již je to v kategorii 1/2 texaco a nebo CRC Atom. Mám pocit, že je to dáno i tím, že se objevilo nějak moc kategorií. NMR, Nostalgie, elektrické gumáky, teď i motorizované větroně a nevím co ještě, takže z těch klasických kategorií dost modelářů přeběhlo na tyto nové kategorie. Tak mám dojem, že bude hodně kategorií, ale méně závodníků v kategoriích. Vzpomínám na časy, kdy bylo v kategorii 10 – 15 modelářů, teď jsou 4 až 5, někde i dva, což by se ani nemělo hodnotit. No jo, ale když ten chlap jede 100 km, aby se pak dozvěděl, že se nehodnotí, tak ho to taky pěkně nas …….

Takže se to vždycky musí ze strany pořadatele nějak udělat, třeba i v rozporu s pravidly. Někdy je to oboustranně náročné, jak pro pořadatele tak i pro závodníka. Chybí i dorost, sjíždíme se pořád stará parta a stárnem a stárnem, takže během pár let to bude spíše liga důchodců. Uvidíme příští rok.

V říjnu se bude sestavovat kalendář na rok 2019. První soutěž historiků plánuji na 13.4.2019. Takže doufám, že vše vyjde natruc datumu (13) a bude v r. 2019 i štěstí na počasí, tak jako při této poslední letošní soutěži.

Výsledky soutěže jsou zde.

Jarda Vagenknecht