Memoriál Radoslava Čížka

DSC_0827

Zde jsou další informace z dění u příznivců historických modelů.

První zpráva je z naši účasti na memoriálu Radoslava Čížka na Kladně (31.5-1.6.). Tím, že se posunul termín soutěže, tak ne všem to vyhovovalo, protože již měli v plánu jiné aktivity. Vyrazili jsme tedy v pátek asi v 16:00 hod s Láďou Horákem ve dvou na Kladno. Já měl obhájit putovní pohár z r. 2013 v ARC, Láďa si chtěl konečně zalétat za příznivějších podmínek než byly v Kařízku.

Jako vždy nastaly komplikace a jakési varování, že to opět nebude sranda. Na úvod nám v Praze na Vypichu před křižovatkou upadlo kolo u přívěsu. Po opravě jsme pokračovali v jízdě na Kladno, pouze jsme měli zpoždění asi 1 hod., takže jsme camp budovali již za tmy. Druhý den, když jsme se probrali, tak bylo pěkné počasí, vítr mírný, který během dne zesiloval, takže opět boj s větrem. Láďa létal Texaco, šlo mu to docela dobře, akorát ta přistání ve větru byla horší. Ta probíhala tak, že co přistání to přeražená vrtule. Nicméně vybojoval třetí místo, já jsem jenom dělal podržtašku.

Druhý den jsme se stěhovali do jiného letového prostoru. Opět bylo dost větrno, občas se přihnaly mraky, takže se čekalo na termiku. Létaly se ARC a OPEN (střídavý motor,2 články LIPOL). Začal jsem létat s elektrami kategorie OPEN. První šel do vzduchu Jaded Made a spadl za 5 min. Druhý start asi 7 min. Tak jsem s ním dolétal soutěžní starty spíš jako sondy, protože to pro nás byl nový terén. Viděl jsem, že Jaded,  mezi těmi vlčáky nemá šanci na lepší umístění. Pak jsem vytáhl druhé éro – Kokerera. Dva starty maxo,ve třetím chybělo asi 17 vteřin do maxa, takže z toho bylo 2.místo.

V ARC se mně nedařilo, takže putovní pohár si odvezl Láďa Pergler. I přesto byla celkově naše mise úspěšná.

Jarda Váge