Soutěž RCVS – 12.9.2015 – výsledky a dojmy

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

V sobotu 12.9.2015 jsme odlétali u nás na letišti soutěž RCVS, takže zde je pár poznámek a v příloze výsledková listina.

Ráno okolo 9,00 se začali sjíždět závodníci na naši soutěž. Panovalo chladnější počasí vítr 2-3 m/sec., jihovýchodní. Létat se začalo v 10,00, kdy již bylo výrazně tepleji (okolo 20 st.C.),  polojasno, ale hlavně bylo navařeno dost termiky o čemž svědčí časy z prvního kola, kdy se převážně létaly maxa. To ještě vydrželo v druhém kole.

Po přestávce na guláš se to nějak zvrtlo. Plný žaludek asi zpomaloval reakce a bylo to trochu i o štěstí. Termika byla, ale jenom někde a ne každý ji našel,  a nebo našel a ona se vzápětí rozpadla. Takže pár časů bylo pod průměrem. Nalétané časy byly nejhorší v posledním kole.

Myslím si, že celkově nám závody vyšly a za tu dobu co je tady pořádám jsem se poprvé setkal s tak malými rozdíly v nalétaných bodech, které určily pořadí. 1. místo 1370 bodů, 2. a 3. 1366 bodů,  takže k určení pořadí byl použit lepší škrtací čas. Na dalších místech rozhodovaly o pořadí 2 – 4 body, až  mezi 16. a 17. místem je výraznější skok. Je vidět, že se soutěžící mezi sebou dost vyrovnávají a o pořadí většinou rozhodují body za přistání.

Co se týká strojového parku, tak se objevují nové koncepce (Supra a další lamináty) z klasických konstrukcí je stále asi bezkonkurenční Limit jako univerzální stroj. Pokud je vítr, tak se mu trochu naloží a je hotovo a hlavně oceňuji konstrukci křídel, které si snad nechají líbit všechno. Poničených trupů jsem již viděl spoustu, ale křídla, pokud nedošlo k přímému nárazu na překážku, tak vydržela. Samozřejmě neřízený pád z výšky 100 m nepřežije nic. Takže poděkování Pepovi Bíbrovi za dobrý vynález a protože Limit na soutěžích převažuje , tak bych chtěl tímto poděkovat Pepovi, že přispěl k rozvoji této kategorie. Je mně jasné, že časem ti špičkoví letci ohrnou nad Limitem pysk a jdou do těch superstrojů. Samozřejmě vývoj nelze zastavit, jen mám obavy aby to neskončilo časem jako u jiných kategorii. Začne se klasickou balzovou  konstrukcí (tzv. dědkostroje) – cena létajícího aparátu vyjde tak na 5. – 7. 000,- a najednou se objeví kompozity a už abych vytáhl z kapsy 15 až 20.000,- abych těm vlčákům vpředu stačil.

Ale proč to píšu. Je to jedna z nejvhodnějších kategorií pro mládež, kterou když omrzí házedla a chce větší aeroplán tak  tady má možnost se vydovádět. Může u dědečka ze skříně vytáhnout nějaký model, pokud je šikovný, tak se i něco za pomocí táty nebo dědy ubastlí a může jít mezi nás. Páni modeláři, stárneme, za chvíli třeba ani neutáhneme gumicuk, tak ať ti naši vnuci pokračují. Nechci se jednou z modelářského nebe dívat na to, jak moji dědicové cpou moje éra do popelnice, protože neví na co to je. Budu určitě radši když to rozdají modelářským adeptům.

Tak jsem se nějak rozkecal, ale takhle to nějak  vidím. Můžete se mnou souhlasit a nebo ne, stejně je vám prd platné – život jde dál. Tak hodně štěstí, ať se nám v tom našem krásném modelaření daří.

Všechny zdraví Jarda Vagenknecht z hořického LMK.

Vysledovka_RCVS_12-9-2015